Skip to Content

Op bezoek bij… Gerben en Annemiek Hettinga van KoffieDok

Het Havenkwartier is de poort van Deventer.

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Buurtbewoner Jan-Willem Seip is in gesprek geraakt met Gerben en Annemiek Hettinga van KoffieDok.

Wie zijn jullie?

Annemiek (50) heeft vroeger Bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit en jarenlang binnen de P&O (Personeel & Organisatie) gewerkt. Nu noemt zij zichzelf organisator. Ze organiseert kasteelconcerten en koorprojecten in de klassieke muziek. Bij KoffieDok is ze zowel gastvrouw als aanspreekpunt en een spin in het web daar. Annemiek is sopraan. Ze kent haar man Gerben (52) van de tijd dat zij nog in Emmen woonde. In 1988 kregen ze daar verkering.

Gerben heeft in Eelde de luchtvaartschool gedaan en is in het dagelijks leven te vinden in de cockpit van de Airbus 330. Hij is gezagvoerder bij de KLM. Ook is hij fotograaf en medeauteur van het boek Thuisbarista (2010). Gerben is ook ondernemer en oprichter/eigenaar van KoffieDok aan de Scheepvaartstraat.

KoffieDok is van oorsprong een werkplaats en is uitgegroeid tot een bedrijfsverzamelgebouw met nadruk op koffie en duurzaamheid. Gerben: “Als je kiest voor smaakvolle koffie of duurzaamheid, dan kom je op hetzelfde punt uit.” KoffieDok is een proeverij, café, een branderij waar Ikigai Coffee-bonen worden gebrand en waar koffiemachines worden verkocht en worden onderhouden.

Maar ook is KoffieDok een vergader- en trainingsruimte. Promotiebeker is in KoffieDok gehuisvest en er worden producten van noPeanuts verkocht.

Gerben en Annemiek hebben 2 kinderen: Jens (19) en Noor (17).

In Havenkwartier sinds

Eind 2017.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Annemiek doet regelmatig een kwart triathlon. En ze zingt klassiek (sopraan).

Gerben sport graag: schaatsen en wielrennen.

Lievelingseten

Annemiek: “Iets met koriander. En een curry!”

Gerben mag je in de winter een klassiek Hollands gerecht voorschotelen en in de zomer een geurige curry.

Favoriete vakantie

Beiden zoeken ze graag de ruige natuur op. Denk aan landen als Noorwegen en Canada.

Mooiste liedje

Gerben luistert graag naar John Mayer.

Annemiek: “Michael Kiwanuka – Cold Little Heart.”

Klein geluk

Annemiek ervaart geluksmomenten als zij op de fiets mooie plekjes ontdekt in Salland.

Gerben: “Als ik ’s avonds op de spoorbrug van Deventer fiets en bij zonsondergang naar het Noordwesten kijk… de IJssel is dan oranjegekleurd…”

Jouw guilty pleasure

Voor Gerben is dat de Amerikaanse tv-serie Will & Grace.

Een rijstwafel met daarop pindakaas. Een dekentje over je heen en dan op de bank een serie kijken. Dat is Annemieks guilty pleasure.

Favoriete winkel

“Graag hetzelfde”, zeggen Annemiek of Gerben in Kaashandel De Brink. Dat is hun favoriete winkel in Deventer waar ze wekelijks kaas kopen.

Wat zou je doen met één miljoen?

Annemiek geeft een groot deel aan een goed doel en een deel van het geld is bestemd voor de toekomst van hun kinderen. Het resterende deel gaat zitten in crowd funding voor kleine ondernemers.

Gerben besteedt het miljoen grotendeels aan een hutje op de hei en er gaat ook een deel naar crowd funding.

Wat is je toekomstdroom?

Annemiek: “Dat we onze hobby’s nog lang kunnen uitvoeren en dat onze kinderen goed terecht komen.”

Gerben wil met zijn gezin ergens wonen waar het huis en leven geen invloed hebben op het klimaat.

Waar woonde je hiervoor?

Voordat ze aan de T.G. Gibsonstraat in Deventer gingen wonen, was Hoofddorp hun habitat. Gerben: “Vooral vanuit praktisch oogpunt: lekker dichtbij Schiphol.”

Mooiste huis in het Havenkwartier? En waarom?

Voor Annemiek is dat de grijze silo en dan vooral de onderkant.

Het betonnen huis aan de Mr. H.F. de Boerlaan van Jochem en Marjon is Gerbens favoriet.

Waarom Havenkwartier?

Voor Gerben is de reden de originele uitstraling van het Havenkwartier: “Doe maar wat je denkt wat leuk is, wat het motto destijds. Het Havenkwartier is de poort van Deventer en de combinatie van zelf bouwen en ondernemerschap is een mooie combi.” Annemiek vult hierop aan: “De entourage met industrie, de ruimte en mogelijkheden en combinatie met wonen.”

Favoriete plek in de wijk?

Beiden vinden het water bij de haven hun favoriete plek.

Fijnste plek in het gebouw?

Annemiek zit graag in de entresol, waar veel licht is.

Voor Gerben geldt: de stamtafel.

Onmisbaar in het Havenkwartier?

Annemiek: “Nieuwsgierige mensen.”

Gerben: “Originaliteit.”

Grootste ergernis?

Voor Gerben is dat polarisering in de maatschappij.

Annemiek ergert zich in het algemeen aan (zwerf)afval op straat. En specifiek voor de buurt zijn dat de hardrijders.

Die mag wel in de wijk komen wonen.

Annemiek: “Wende Snijders.”

Gerben geeft de voorkeur aan de Deense architect Bjarke Ingels.

Jouw bijdrage aan het Havenkwartier?

“Wat er in het bidbook van het Havenkwartier stond: het duurzaam en creatief herontwikkelen van industrieel erfgoed. Daar hebben we ons steentje aan bijgedragen met het pand van KoffieDok”, aldus Annemiek en Gerben.

Hoe ziet jouw ideale Havenkwartier eruit?

Annemiek wil meer groen in de wijk en Gerben vindt de mix tussen werken en wonen fijn. Ook de uitdagende architectuur waarmee Deventer en dan specifiek het Havenkwartier zich onderscheidt. Gerben: “Dat als je over 20 jaar een foto van een gebouw aan een willekeurig persoon in Nederland laat zien en vraagt ‘Waar staat dit?’ en dat je dan als antwoord krijgt: ‘In Deventer’!”

Interview door Jan-Willem Seip

Sinds aanvang 2020 heeft het Havenkwartier een heuse buurtvereniging. Vele bewoners en tientallen bedrijven werden al lid. Zij zullen elkaar ongetwijfeld ontmoeten op de buurtvergaderingen en op (informele) bijeenkomsten. Maar je spreekt daar vast niet iedereen. Misschien vraag je je wel eens af… Wie is die persoon? Wat is zijn/haar gezinssamenstelling? Hoe staat diegene in het leven? Wat voor werk doet hij/zij? Wat voor bedrijf heeft hij/zij? En hoe ziet voor hem of haar het ideale Havenkwartier eruit?

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we maandelijks bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Wie weet, ben jij de volgende Havenkwartierder die zichzelf mag voorstellen!

Gepubliceerd op: 28 september 2021