Skip to Content

Op bezoek bij… Gerrit en Gerry

“Het hoeft niet te aangeharkt te zijn.”

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Buurtbewoner Jan-Willem Seip is in gesprek geraakt met het oudste echtpaar van het Havenkwartier: Gerrit en Gerry Haverkamp.

Gerry (75) werkte achtereenvolgens bij de Amsterdamse Bank, als secretaresse bij een papierfabriek in Eerbeek, was secretaresse van Deventer burgemeester Nico Bolkestein en op het laatst als secretaresse bij een tandartsenpraktijk. Gerrit (77) is een vakman. Hij was jarenlang timmerman, heeft caravans gebouwd, was vrachtwagenchauffeur en interieurbouwer. Ze hebben 2 kinderen: Arjan (uit 1973) en Annemarie (uit 1975). Ze zijn bijna 52 jaar getrouwd. Ze wonen aan de Mr. H.F. de Boerlaan. Op hun voorgevel prijkt het bouwjaar van hun woning: 2018.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Gerry houdt van bloemschikken en tuinieren. Ze is voorzitter van ‘Groei & Bloei’, afdeling Zutphen.

Gerrit klust en bouwt graag. Zo heeft hij na een paar jaar bouwen het houten interieur van een schip aangebracht.

Lievelingseten?

Gerry eet graag iets Italiaans met veel groente.

Gerrit: “Een grote biefstuk bij Loetje Gorssel.”

Favoriete vakantie?

Als het om Europa gaat: Frankrijk. Daarnaast hebben ze meerdere malen cruises gemaakt. Onder andere in Azië en door het Panamakanaal. Gerry: “Wij vinden het mooie aan cruises dat je ’s nachts vaart en overdag een mooie nieuwe bestemming aandoet.” Ook hebben ze mooie tuinreizen gemaakt met de Holland Amerika Lijn. Ze hebben met ‘Groei & Bloei’ vele jaren talrijke landen in Europa aangedaan.

Mooiste liedje?

Gerry zet graag muziek op van Andrea Bocelli.

Voor Gerrit geldt: “Brothers in Arms” van Dire Straits.

Klein geluk?

Gerry is het liefst buiten.

Gerrit stapt in de Mercedes SLK van zijn zoon en rijdt dan bij voorkeur door een heuvelachtig landschap met veel bochten.

Jouw geheim genoegen / guilty pleasure.

Niet doorvertellen… Als Gerrit in zijn eentje in de auto zit, dan kan hij wel eens keihard Schlagermuziek opzetten. Maar ook krentenbrood met spijs is niet te versmaden.

Gerry’s guilty pleasure is een goeie krentenbol.

Favoriete winkel op fietsafstand

Bakker Bril in Voorst.

Wat zou je doen met één miljoen?

Gerry en Gerrit hebben een gehandicapt kleinkind en het overgrote deel van het miljoen zou gaan naar de gehandicaptenzorg en naar hun kinderen. Als er nog wat geld over is, koopt Gerrit een sportwagentje.

Wat is je toekomstdroom?

Beiden in koor: “Mobiel en gezond blijven!”

Waar woonden jullie hiervoor?

Ze hebben 48 jaar gewoond in een huis aan de Deventerweg, halverwege Epse en Gorssel. Ze kochten het destijds voor 37.000 gulden.

Mooiste huis in het Havenkwartier? En waarom?

De 4 groene in elkaar gevlochten appartementen op de hoek De Boerlaan/Stokvisstraat. Vooral omdat een deel van een huis boven de straat hangt, spreekt aan. Ook kijken ze met plezier vanuit hun huis naar het nieuwe appartementencomplex De Havenmeester.

Waarom voor Havenkwartier gekozen?

Er kwam een betaalbaar stukje grond vrij waar Gerrit langzaamaan begonnen is met het bouwen van eerst de garage. “Fijn dat alles nieuw is en dat we voorlopig geen onderhoud hebben”, vult Gerrit aan.

Favoriete plek in de wijk?

Gerrit doet graag een rondje langs de haven.

Gerry loopt graag een groter rondje en pakt een stukje IJssel mee.

Onmisbaar in het Havenkwartier?

Gerry vindt groen onmisbaar in de wijk: “Minder tegels, meer regentonnen, meer sedumdaken. Het hoeft niet te aangeharkt te zijn.”

Gerrit vindt sociale contacten onmisbaar en wat hem betreft mag de buurt veel samen komen. Gerrit geniet er ook van hoe de kinderen in het achterstraatje samen met elkaar spelen.

Fijnste plek in het huis?

Gerry is veel op haar werkplek op de bovenste etage te vinden. Ook staat daar een tv waar ze meedoet met Nederland in Beweging.

Gerrit is veel in de woonkamer te vinden, waar hij graag tv kijkt.

Grootste ergernis?

Gerry: “Onbeschoftheid.”

Gerrit: “Geen rekening houden met een ander. Weinig respect hebben voor elkaar.”

Jouw bijdrage aan het Havenkwartier?

Gerry wil iemand die de Nederlandse taal onvoldoende machtig is, helpen met goed leren spreken en schrijven.

Hoe ziet jouw ideale Havenkwartier eruit?

Gerrit: “Het is mooi zoals het nu is.”

Interview door Jan-Willem Seip

Sinds aanvang 2020 heeft het Havenkwartier een heuse buurtvereniging. Vele bewoners en tientallen bedrijven werden al lid. Zij zullen elkaar ongetwijfeld ontmoeten op de buurtvergaderingen en op (informele) bijeenkomsten. Maar je spreekt daar vast niet iedereen. Misschien vraag je je wel eens af… Wie is die persoon? Wat is zijn/haar gezinssamenstelling? Hoe staat diegene in het leven? Wat voor werk doet hij/zij? Wat voor bedrijf heeft hij/zij? En hoe ziet voor hem of haar het ideale Havenkwartier eruit?

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we maandelijks bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Wie weet, ben jij de volgende Havenkwartierder die zichzelf mag voorstellen!

Gepubliceerd op: 29 augustus 2021