Skip to Content

Op bezoek bij… Johan en Alexandra

“Er is maar één plek waar ik zou willen wonen en dat is het Havenkwartier!”

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Havenkwartierbewoner/-ondernemer Jan-Willem Seip gaat in gesprek met Johan en Alexandra. Dit leuke stel woont in een van de groene panden op de hoek van de Mr. H.F. de Boerlaan en de Stokvisstraat.

Wie zijn jullie? En wat voor werk doe je?

Alexandra en Johan van Unen zijn getrouwd. Alexandra is 49 jaar oud en geboren in Arnhem. Ze werkt op het hoofdkantoor van Agrifirm in Apeldoorn op de afdeling IT. Alleen al in Apeldoorn werken daar rond de 400 mensen. Ze is masterdata-steward. Ze houdt zich bezig met de masterdata-kwaliteit. Dit houdt in dat iedereen die met de computersystemen van Agrifirm werkt – inclusief klanten en leveranciers – aan de richtlijnen voldoet. Alexandra houdt zich vooral bezig met de cijfers en analyseert rapportages.

Johan is 48 jaar en werkt als schade-expert bij a.s.r. verzekeringen. Het hoofdkantoor van a.s.r. zit in Utrecht. Hier werken 4.200 mensen. Deze verzekeraar werkt als een van de weinigen nog met een eigen expertisedienst. Samen met 20 andere schade-experts handelt Johan de opstal- en inboedelschades van a.s.r. af. Als je waterschade, brandschade of stormschade hebt, gaat Johan er naartoe. Johan gaat maar een keer per maand naar het hoofdkantoor in Utrecht. Normaal gesproken bezoekt hij de ene helft van de dag mensen met schade. De andere helft van de dag werkt hij thuis en maakt rapporten op. Vanwege het coronavirus werkt hij nu helemaal vanuit huis. Samen met zijn collega’s handelt hij nu zo veel als mogelijk schades af zonder daarvoor op pad te gaan.

Johan is geboren in Deventer. Hij bracht zijn eerste levensjaren door in de Rivierenwijk. Alexandra deed haar studie Biomedische chemie op Rijkshogeschool IJselland in Deventer. Tijdens het uitgaan kwam ze Johan tegen in De Elegast, een dancing in een kelder aan de Brink. Johan: “Ik ben helemaal geen uitgaanstype. En toevallig díe avond werd ik meegevraagd door vrienden en liepen Alexandra en ik elkaar tegen het lijf.”

Waarom heb je ooit gekozen voor het Havenkwartier?

Voordat ze naar het Havenkwartier verhuisden, woonden ze in Apeldoorn. Sinds 22 februari 2020 wonen ze in hun mooie nieuwe groene huis. Alexandra en Johan haakten als laatste aan. Het was het laatste nog beschikbare huis. In de bouwfase was het eigendom van de aannemer. In een oude folder op internet stond dat er nog twee huizen beschikbaar waren. De architecten van dit cpo-project (collectieve particuliere opdrachtgever) zijn Angela Holterman en Derko-Jan Dollen. Zij adviseerden Johan om de aannemer te bellen. Die wilde het laatste huis wel overdoen aan het stel. Dit speelde allemaal in juni 2019 en een week later was de deal rond.

Alexandra: “Altijd als we in Deventer over de Mr. De Boerlaan reden, zagen we deze wijk in aanbouw. En áls we nog een keer gaan verhuizen, dan zouden we híer willen wonen, zeiden we tegen elkaar. Toen was het nog te duur, maar het bleef wel continu in ons hoofd zitten. Op een gegeven moment zei Johan dat ie wel graag terug naar Deventer wilde gaan en toen zei ik dat er voor mij maar één wijk is waar ik heen zou willen gaan…”. Volgens Johan was het lot hen goed gezind.

Ook gedurende de bouw verliep het voor dit stel voorspoedig. Alexandra en Johan zijn dus ‘pas’ aangehaakt toen het huis al half gebouwd was. De drie andere huishoudens waren uiteraard al langere tijd bezig. De eerste funderingspaal ging december 2018 de grond in. Johan en Alexandra hebben het in relatief korte tijd gebouwd zien worden. De vier huizen kronkelen in elkaar. Ze hebben elk hun eigen ingang en op het dakterras kom je elkaar weer tegen. Wel is het mogelijk om daar je eigen zone af te scheiden. Het ene huishouden heeft een kat en het andere een hond. Het zou wel eens oorlog kunnen worden als de dieren elkaar tegenkomen op het dak.

Zijn je verwachtingen van het Havenkwartier uitgekomen?

Ondanks dat je nu moeilijk de deur uit kunt en niet kan genieten van evenementen en happenings in het Havenkwartier, vinden ze het hier erg fijn. “We hebben superleuke buren! Die huishoudens in onze vier huizen, dat zijn zulke leuke lui allemaal. Ik vind het plus-plus en we zijn blij dat we het hebben gedaan en het valt niks tegen”, aldus Johan.

Heb je nog interessante andere bezigheden?

Alexandra maakt dieren en schalen van keramiek. Ze bewerkt de klei met de hand en bakt het af in de oven. Alexandra wil haar werkstukken nog een keer tentoonstellen. “Velen kijken vanaf de straat toch al naar binnen bij ons, nou en dan kunnen we ze meteen naar iets moois laten kijken”, zegt Alexandra lachend. Johan was in het verleden een fanatiek volleyballer. Tegenwoordig zit hij op zitvolleybal bij volleybalvereniging Avior. Hij volleybalt met mensen met een handicap. Deventernaar Marc de Haan, verantwoordelijk voor dames 1 volley, heeft Johan ooit gevraagd om mee te doen. Als er een paar mensen in een zitvolleybalteam zitten die goed kunnen spelen, dan houd je het spel leuk en energiek, en zie je echt volleybal. “Je merkt dat ze dat heel erg leuk vinden, meedoen aan een teamsport”, zegt Johan. Er zijn weinig teamsporten voor mensen met een handicap. Het voelt goed en Johan vindt het hartstikke leuk om te doen!

Verder is hij muziekliefhebber, voornamelijk van rockmuziek. Denk aan Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden en Alice in Chains. Hij geniet van zijn goede geluidsinstallatie met prachtig klinkende witte KEF luidsprekers!

Wat kun jij betekenen voor anderen in het Havenkwartier?

Johan vindt zijn vrouw een echte organisatiegoeroe. Ze werkt goed in een team en ze doet het goed in een bestuur. Er is altijd wel een functie voor haar te vinden. Ze vindt het leuk om mee te denken en mee te helpen tijdens het organiseren van iets.

Johan weet nog onvoldoende wat er allemaal te doen is. “We zijn al toegevoegd aan de app-groep van de binnentuin”, zegt Johan. Corona zorgt ervoor dat je elkaar nu niet zo snel opzoekt en in de binnentuin of in de buurt samenkomt. Johan vindt het daarom lastig om aan te geven hoe hij anderen kan helpen in dit stadium. Hij weet zoals gezegd veel over schade en verzekeringen. Als iemand een vraag daarover heeft, dan helpt Johan je graag.

Wat kunnen anderen in het Havenkwartier betekenen voor jou?

Johan was vaak op vrijdag bij zijn huis-in-aanbouw te vinden. Hij werd regelmatig vriendelijk aangesproken, omdat mensen dachten dat hij wel eens de nieuwe bewoner zou kunnen zijn. Hij voelde zich welkom. Dit maakt het makkelijker om – als er hulp nodig is – hulp te vragen bij een buurtbewoner. Dat komt vanzelf. Als het mooi weer is en mensen naar buiten gaan, maak je makkelijker contact met elkaar. Alexandra gaat zich nog verdiepen in wie er zoal woont in het Havenkwartier en wat voor soort bedrijven er zitten.

Wat is jouw droom?

Alexandra vindt het Havenkwartier een mooie culturele plek met aandacht voor kleine festivals, muziek, food en kunst. Ze vindt het belangrijk dat dit allemaal door blijft gaan of dat er meer van opgepakt wordt. Johan ziet voor zich dat er meer gezwommen of gesupt wordt in de haven. Iets met een pier, een strandje, een plek waar je aan het water heerlijk kunt toeven. Johan vindt het mooi zoals het Havenkwartier is. Dat rauwe en industriële. Hij hoopt dat er geen nieuwbouw meer bijkomt. Johan zou graag een stuk grond in de wijk willen waar niks op komt. Gewoon laten zoals het is. Een bloemenveld waar onkruid en planten op kunnen groeien en waar bijen op af komen.

Interview door Jan-Willem Seip en de tekstredactie door Tine Zevenhuizen.

Sinds aanvang 2020 heeft het Havenkwartier een heuse buurtvereniging. Vele bewoners en tientallen bedrijven werden al lid. Zij zullen elkaar ongetwijfeld ontmoeten op de buurtvergaderingen en op (informele) bijeenkomsten. Maar je spreekt daar vast niet iedereen. Misschien vraag je je wel eens af… Wie is die persoon? Wat is zijn/haar gezinssamenstelling? Hoe staat diegene in het leven? Wat zoekt of wil diegene nog? Wat voor werk doet hij/zij? Wat voor bedrijf heeft hij/zij?

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Wie weet, ben jij de volgende Havenkwartier die zichzelf mag voorstellen!

Gepubliceerd op: 30 april 2020
Alexandra en Johan