Skip to Content

Op bezoek bij… Kim en Martijn

Eigenlijk zijn Kim en Martijn niet weggeweest. Vanaf het begin waren ze al verzot op het Havenkwartier.

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Dit keer is Havenkwartierbewoner/-ondernemer Jan-Willem Seip aan de telefoon met Kim en Martijn. Wie? O ja, die leuke mensen van die woonboot :-)

Wie zijn jullie? En wat voor werk doe je?

De Oosterkim, weet je nog? Die boot in het Havenkwartier waar je kon overnachten en waar besloten feestjes werden gehouden. Tot juli 2019 waren Kim en Martijn daar de trekker van. Ze woonden op een dekschuit naast De Oosterkim. Deze dekschuit, de Westereinder, is een woonark en ligt bij Fooddock. De Oosterkim ligt er niet meer en ook Kim en Martijn waren even weg. Maar sinds kort zijn ze weer terug op de Westereinder, die inmiddels is omgedoopt tot een atelier met als nieuwe naam ‘De Drijfveer’. Welkom terug Kim en Martijn! Eigenlijk zijn ze nooit echt weggeweest, zeggen ze zelf. Kim is vanaf het begin al verzot op het Havenkwartier en inmiddels is Martijn dat ook.

We zijn te gast bij Kim Snijders + Martijn Geels. We beginnen met Martijn. Martijn wie ben jij? Martijn omschrijft zichzelf als gedreven en handig. Hij werkt in de ICT bij Topicus. Hij is software-tester op de afdeling waar ze applicaties voor het onderwijs maken. Denk aan leerlingenadministratiesystemen en leerlingenvolgsystemen. Vooral werken in het hoofd. Vandaar dat Martijn het fijn vindt om op de boot creatief bezig te zijn en de handen uit de mouwen te steken.

Kim en jij? Wie ben jij? “Van origine ben ik lerares bloemsierkunst. Ik heb in Deventer veel gedaan op het gebied van horeca. Zo ben ik met mijn zus en zwager eetcafé Engel & Bengel begonnen. Ook heb ik Vrienden van Vroeger opgezet. En DOKH2O, hier in het Havenkwartier. En daarna hebben Martijn en ik samen De Oosterkim overgenomen.” Sinds 2012 woont het stel in het Havenkwartier.

Een paar jaar jaren begeleidde Kim nog mensen op dagbesteding via buurthuis de Elegast. Inmiddels is die gesloten. Ook stopte ze met haar bloemspeciaalzaak onderaan de Lebuïnuskerk. Kim werd vrijwilligercoördinator bij de IJsselbiënnale. Dit is een internationale kunstroute die wordt georganiseerd door het Kunstenlab. Deze zomer meandert die langs de IJssel van Doesburg tot Zwolle.

Ook is ze ambulant begeleider van een zelfstandig wonende vluchteling. En oh ja, ze werkt ook nog 1 dag in de week in het Doedelcafé. Maar dat is vanwege het Coronavirus tijdelijk gesloten.

Waarom heb je ooit gekozen voor het Havenkwartier?

Toen Kim met haar zus en zwager Engel & Bengel runde, werd Kim door de gemeente Deventer benaderd om een culturele horecazaak op te zetten in het Deventer havengebied. Ze kwam in die tijd veel in Amsterdam en zag daar al die gave loodsen in voormalige havengebieden. Kim was meteen enthousiast. Ze was blij verrast dat Deventer ook dat soort plekken had. Kunstenaarscollectief WILLIE ging rond die tijd ook naar het Havenkwartier (in het huidige gebouw van het Kunstenlab). Het gebied was sterk in ontwikkeling en loodsen maakten plaats voor wonen en werken.

Heb je nog interessante andere bezigheden?

Martijn ontwerpt en maakt graag meubels. Vooral voor de boot. Niets is er recht. Met een standaard wandkast uit de winkel kun je er nu eenmaal niet uit de voeten. Die maakt Martijn daarom zelf. Maar ook een bank. “Kim verzint het en ik maak het”, zegt Martijn lachend. Ook maakt Martijn functionele kunstwerken. Lampen van oude camera’s bijvoorbeeld. Vooral voor henzelf en voor vrienden, niet voor de verkoop of om te exposeren.

Kim houdt zich het liefste bezig met bloemen (drogen) en schilderen. Ze verzint hier ook nieuwe technieken voor. Samen wandelen ze graag met hun twee honden en zijn ze filmhuisfreaks. Tot slot varen ze graag. En waar kun je dan beter zijn dan in het Havenkwartier?

Wat kun jij betekenen voor anderen in het Havenkwartier?

Als iemand hulp nodig heeft, dan staat Martijn voor je klaar. Denk aan buurtinitiatieven als de aanleg van geveltuinen of het bouwen van een schuur of bar in de binnentuin. “Of als PIKNIK handen nodig heeft, geef maar een gil”, zegt Martijn.

Kim wil wel meehelpen om de buurt schoon te houden. Dit heeft ze in het verleden gedaan met de Deventer Schoon Familie, een initiatief van Circulus-Berkel. Kim vindt het belangrijk dat het Havenkwartier er opgeruimd en mooi uit blijft zien. Ook als er een barvrouw nodig is voor bijvoorbeeld een buurtbarbecue staat Kim voor je klaar.

Wat kunnen anderen in het Havenkwartier betekenen voor jou?

“Een vriendelijk praatje. Gezelligheid. Ons kent ons. Elkaar op de hoogte houden van wat er speelt. Een helpende hand, mocht ik het nodig hebben”, zegt Martijn.

Kim wil meer weten wat er zich afspeelt achter de voordeuren van al die panden in het Havenkwartier: “In de buurtapp zie ik veel onbekende namen staan. Ik weet zeker dat er heel veel leuke mensen wonen die ik nog niet ken. Mensen zijn welkom hier en ik maak graag kennis met hen.”

Wat is jouw droom?

Als praktische / financiële bezwaren geen rol spelen in het Havenkwartier dan zouden Martijn en Kim graag meer ruimte willen zien voor creativiteit zoals die er vroeger was. Toen werkten er – voor een habbekrats – kunstenaars. Bijvoorbeeld Uwe Dobberstein (Symphony of Fire) die in een loods bij de Grijze Silo zat. Martijn vindt dat er te veel nadruk is gelegd op ‘wonen’. Een combinatie tussen wonen, werken en creativiteit zou mooi zijn.

Meer en meer groeit de dekschuit van Kim en Martijn uit tot atelier en creatieve broedplaats waar op een duurzame manier wordt geleefd en gewerkt. Er komen zonnepanelen en er ligt al een tuintje op het dak. Spullen worden zo veel mogelijk hergebruikt. Wees welkom op ‘De Drijfveer’.

Interview door Jan-Willem Seip en de tekstredactie door Tine Zevenhuizen.

Sinds aanvang 2020 heeft het Havenkwartier een heuse buurtvereniging. Vele bewoners en tientallen bedrijven werden al lid. Zij zullen elkaar ongetwijfeld ontmoeten op de buurtvergaderingen en op (informele) bijeenkomsten. Maar je spreekt daar vast niet iedereen. Misschien vraag je je wel eens af… Wie is die persoon? Wat is zijn/haar gezinssamenstelling? Hoe staat diegene in het leven? Wat zoekt of wil diegene nog? Wat voor werk doet hij/zij? Wat voor bedrijf heeft hij/zij?

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Wie weet, ben jij de volgende Havenkwartier die zichzelf mag voorstellen!

Gepubliceerd op: 29 maart 2020
Kim en Martijn