Skip to Content

Op bezoek bij… Marinus ter Velde

“In het Havenkwartier ben ik als 14-jarige begonnen als vrachtwagenchauffeur.”

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Dit keer is Havenkwartierbewoner/-ondernemer Jan-Willem Seip in gesprek met Marinus ter Velde. Hij woont aan de Mr. H.F. de Boerlaan en zijn roots liggen in het Havenkwartier.

Wie ben je en wat voor werk deed je?

Marinus woont officieel dan wel niet in het Havenkwartier, maar hij heeft er van 1960 tot ongeveer het jaar 2000 gewerkt. Als jochie van 14/15 jaar reed hij daar al in de vrachtwagen. Waar nu DOK H2O zit, zat vroeger de garage van transportbedrijf S.B.S. NV. Ooit reed hij daar een stuk uit de muur tijdens het achteruitrijden. Hij kwam als jonge knaap net boven het stuur uit. Marinus: “Dit is een gouden herinnering voor mij…”.

Marinus ging op zijn veertiende van school af. Hij begon op een bakfietsje met het wegbrengen van een pakje naar de stad. Hij kreeg daar een dubbeltje voor (10 cent in guldens). Hij haalde zijn vrachtwagenrijbewijs en bracht zijn hele werkzame leven -50 jaar- op de vrachtwagen door. Hij deed zowel buitenlandse als binnenlandse ritten. Dit alles zonder wegenkaart… alles uit het hoofd en met behulp van bewegwijzeringsborden. Alleen in de steden gebruikte Marinus een stadsplattegrond. Dan was je sneller op de plek van bestemming dan dat je ging dolen met je vrachtwagen in een vreemde stad.

Zijn werkgever S.B.S. zat in een loods waar nu de parkeerplaats aan het Havenplein ligt. Misschien denk je bij de naam S.B.S. aan die commerciële omroep, maar S.B.S. NV staat voor Van der Schuyt, Van der Boom en Stanfries NV. De laatste 10 jaar van zijn werkzame leven werkte Marinus bij transportbedrijf Van Opijnen in Gorssel.

Marinus is nu 74 jaar en woont al 45 jaar in Knutteldorp en daarvoor aan de Molenstraat. Ook woonde hij in een kantoortje in de Bodenloods in het Havenkwartier (waar nu PUNT zit).

Hij raakt niet uitgepraat over vroeger en laat tientallen foto’s zien waarop hij en zijn vader staan. Meestal in of naast de vrachtwagens die ze reden. Sommige foto’s dateren nog uit de jaren 50 toen er nog helemaal geen Havenkwartier was. Op een foto zie je Marinus staan naast een deel van de Bodenloods met daarnaast de verdwenen loods die op het Havenplein stond. Marinus heeft deze maquette zelf gemaakt.

Welke hobby heb je?

Als je in de woonkamer van Marinus staat, is er geen twijfel over mogelijk wat zijn hobby is: modelbouw! Zijn huis staat boordevol met miniatuurvrachtwagens. Vooral van S.B.S. NV. Mercedes en DAF… Hij heeft ook -voor de kenner ongetwijfeld bekend- Kromhout-vrachtwagens met een Verheul-motor in miniatuur nagebouwd. Ook staat er een groot formaat Pontiac, met autostoelen van leer en pronkt er een VOC-schip van een halve meter groot op een kast. Als ik met Marinus naar de zolder ga, is het helemaal feest: hij heeft een deel van het Havenkwartier als maquette nagebouwd. De gebouwen heeft hij gemaakt van krijtkarton. Marinus: “Dat is van dat dikke witte karton en dat kun je haast niet meer krijgen.”

Zijn halve zolder is gevuld met een stuk van het Deventer Havenkwartier, maar ook met delen van de Rotterdamse en Amsterdamse havens. Op die steden reed hij vaak. Net als de hele familie van Marinus: zijn vader en broers. Een ware transportfamilie. Marinus’ vader begon net na de oorlog als vrachtwagenchauffeur. In die tijd ontstond het Havenkwartier met al haar bedrijvigheid.

Marinus heeft een kleinzoon die in de voetsporen treedt van zijn opa. Zijn kleinzoon bouwt ook modelauto’s en -vrachtwagens. Als Marinus er niet meer is, is zijn uitgebreide verzameling met modelbouwwagens, vlaggen, een typemachine, een rittenboekje -en nog veel meer- in goede handen. Het is waardevol dat bijzondere relikwieën in stand gehouden worden en dat herinneringen, zoals deze van Marinus, vastgelegd worden. De website van het Havenkwartier heeft deze eer. Marinus, bedankt dat we een kijkje mochten nemen in jouw leven.

Interview door Jan-Willem Seip en de tekstredactie door Tine Zevenhuizen.

Sinds aanvang 2020 heeft het Havenkwartier een heuse buurtvereniging. Vele bewoners en tientallen bedrijven werden al lid. Zij zullen elkaar ongetwijfeld ontmoeten op de buurtvergaderingen en op (informele) bijeenkomsten. Maar je spreekt daar vast niet iedereen. Misschien vraag je je wel eens af… Wie is die persoon? Wat is zijn/haar gezinssamenstelling? Hoe staat diegene in het leven? Wat zoekt of wil diegene nog? Wat voor werk doet hij/zij? Wat voor bedrijf heeft hij/zij?

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Wie weet, ben jij de volgende Havenkwartier die zichzelf mag voorstellen!

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020
Marinus ter Velde