Skip to Content

Op bezoek bij… schipper Goos Hartog

Midden jaren ’80 van de vorige eeuw kwam hij al in het Havenkwartier. Hij bracht lading naar de Bodenloods. Ook bevoorraadde hij ‘de Grijze Silo’. Deze ‘bewoner’ doet het Havenkwartier in Deventer al decennialang aan. Soms om de maand, soms een paar keer per jaar. Aan het woord is schipper Goos Hartog.

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Havenkwartierder Hester Temmink kwam op het originele idee om eens een schipper aan het woord te laten. Tenslotte zijn dat ook een soort van bewoners. Zo gezegd, zo gedaan. Buurtbewoner Jan-Willem Seip is in gesprek geraakt met Goos Hartog (62). Hij is ondernemer en schipper van het 80 meter lange schip Marianne H. van 1.111 ton en hij meert regelmatig in de binnenhaven aan.

Goos ligt een paar dagen te wachten in de eerste havenarm totdat hij zijn bietenpulp (soort van ‘droge hondenbrokjes’) kan lossen bij For Farmers aan de vierde havenarm. De ene keer vervoert hij mineralen, de andere keer staal of zand. Met zijn schip vaart hij door heel Nederland en brengt en haalt hij lading op in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Hij weet nu niet of hij volgende week een andere transportklus heeft. Dit onzekere leven van een ondernemer gaat hem goed af; hij is al 37 jaar schipper.

Zijn kinderen doen hetzelfde: varen. Ook Goos komt uit een schippersfamilie. Goos stond als zesjarige al mee te sturen in de stuurhut bij zijn vader.

Zijn hond Balto is zijn maatje. In april 2020 overleed zijn vrouw Marianne en dit zette zijn leven op zijn kop. Hij besloot door te varen, maar hij mist zijn vrouw enorm. Elke dag.

Het is een enorme omschakeling om niet meer met iemand, met wie je 37 jaar lang intensief en 24/7 heb geleefd, samen op te trekken. Zijn vrouw hielp bijvoorbeeld mee met aanmeren en ander werk aan boord. Een matroos heeft dat deel overgenomen. De matroos heeft zijn eigen woonplek aan de voorzijde van het schip.

Ondanks dat Goos een huis heeft in Dordrecht, woont hij op het schip. Daar speelt zich zijn leven af met soms werkdagen van 14 à 15 uur per dag.

1. Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Zijn schip is zijn hobby. Als hij in zijn huis in Dordrecht is, gaat hij verder met klussen. Zo is hij daar bezig met een vloer leggen.

2. Lievelingseten?

Hollandse pot. Maar ook pasta, macaroni.

3. Favoriete vakantie?

“Niet lachen”, zegt Goos: “Cruises maken…” Zo heeft hij cruises gedaan op de Middellandse Zee en langs de Noorse kust met de Hurtigruten.

4. Mooiste liedje?

The Moody Blues – Nights In White Satin. Een nummer met veel herinneringen voor hem; het werd ook gedraaid tijdens de uitvaart van zijn vrouw Marianne.

Maar ook luistert Goos graag naar Miss Montreal en kijkt hij met een glimlach op zijn gezicht naar het tv-programma Beste Zangers.

5. Jouw geheim genoegen/guilty pleasure

Dat zijn trotsmomentjes als hij – met hoog water – stroomafwaarts aan komt varen op de IJssel vanaf Zutphen en het schip moet indraaien om richting Prins Bernardsluis te gaan varen. Dat is een lastige manoeuvre.

6. Favoriet versadres / winkel / chillplek in Deventer op fietsafstand (lekker restaurant, mooi picknickplekje, winkeltje, aspergeboer, boerenkaas…)

Thee kopen bij Roemar Koffie & Thee aan de Walstraat in Deventer. Maar ook lekker Italiaans eten bij Bella Roma aan de Brink in Deventer. Hij en zijn vrouw kregen dan een rode roos mee na afloop. En niet te vergeten het Dickens Festijn! Daar liggen vele fijne herinneringen.

7. Wat zou je doen met één miljoen?

Wegzetten als pensioen.

8. Wat is je toekomstdroom?

Dat het goed gaat met mijn drie kinderen en drie kleinkinderen.

9. Mooiste pand in het Havenkwartier? En waarom?

De Bodenloods en de Grijze Silo. Daar heeft hij in vroegere tijden zijn lading gelost en dat is sentiment.

10. Fijnste plek op het schip?

De stuurhut. Daar heb je een prachtig overzicht over de omgeving.

11. Grootste ergernis?

Onbegrip en zelfzuchtigheid van bewoners die overlast thuis ervaren van de scheepvaart, terwijl die er vaak al langer is dan dat de huizen er stonden.

Goos, dank je wel dat ik een kijkje in jouw leven heb gekregen. Ik had al respect voor jouw beroep en heb dat nog meer gekregen. En dat is niet alleen omdat ik in mijn nietige kano op de IJssel ontzag heb voor de grote binnenvaartschepen.

 Bedankt dat ik een stukje met je mee heb mogen varen van de eerste naar de vierde havenarm! ‘Wat gers’, zouden ze in Dordt zeggen.

 Jan-Willem Seip
Oud-Dordtenaar en Deventer Havenkwartier bewoner

Interview door Jan-Willem Seip

Sinds aanvang 2020 heeft het Havenkwartier een heuse buurtvereniging. Vele bewoners en tientallen bedrijven werden al lid. Zij zullen elkaar ongetwijfeld ontmoeten op de buurtvergaderingen en op (informele) bijeenkomsten. Maar je spreekt daar vast niet iedereen. Misschien vraag je je wel eens af… Wie is die persoon? Wat is zijn/haar gezinssamenstelling? Hoe staat diegene in het leven? Wat voor werk doet hij/zij? Wat voor bedrijf heeft hij/zij? En hoe ziet voor hem of haar het ideale Havenkwartier eruit?

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we maandelijks bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Wie weet, ben jij de volgende Havenkwartierder die zichzelf mag voorstellen!

Gepubliceerd op: 27 februari 2021
Goos Hartog