Skip to Content

OP BEZOEK BIJ…Jan-Willem en Saskia

Terug van weggeweest! In dit 28e interview sprak buurtbewoonster Marjolein Sechterberger met Jan-Willem en Saskia. Jan-Willem heeft de vorige 27 interviews gedaan, hoog tijd om hem en zijn vrouw zelf een keer te interviewen!

1. Wie ben je?

Jan-Willem (54) is zelfstandig ondernemer en geeft trainingen op het gebied van communicatie en commercie. Zijn vrouw Saskia (51) is ook zelfstandig ondernemer. Ze onderzoekt en geeft advies over de websites van de overheid. “Sociale ongelijkheid is door digitalisering alleen maar groter geworden en daar moeten we iets aan doen”, vindt Saskia.

2. In Havenkwartier sinds:

November 2015. Binnenkort vieren ze hun 7-jarig jubileum in hun huidige huis! Dit huis was hun eerste koophuis. Hiervoor woonden ze jarenlang in een huurwoning in het Bergkwartier. Het was een overgang van klassiek naar ultramodern wonen. ‘Een goede keus!’, zegt Jan-Willem.

3. Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Saskia is dol op lezen. Haar laatste boek was ‘Het huis aan het einde’ van Irwan Droog. Voor collega-vakidioten organiseert ze al 8 jaar de UX Bookclub Arnhem-Deventer. Ook houdt ze van breien.

Jan-Willem houdt van kanoën, hardlopen en kan soms een hele dag op pad zijn met zijn metaaldetector. Zijn meest bijzondere vondst is een mantelspeld (fibula) van de Vikingen uit het jaar 800(!). Hij vond het op de plek waar door een storm een boom was omgewaaid in het Oude Plantsoen bij het station. Jan-Willem is ook al heel lang dj, sinds 1987.

Samen maken Saskia en Jan-Willem graag langeafstand fiets- en wandeltochten.

4. Lievelingseten

Jan-Willem houdt van Indisch eten, terwijl Saskia het meest geniet van een cracker met net gekochte verse kaas van de kaaswinkel.

5. Favoriete vakantie

Een fietsvakantie in Scandinavië, waarbij de tent waarin ze kamperen meegaat op de fiets. Ze zoeken graag een wat koeler klimaat op en houden van de ruige kusten en de prachtige natuur.

6. Mooiste liedje

Jan-Willem: ‘met stipt op nummer 1: ‘I feel love’ van Donna Summer uit 1977. Lekker disco.’

7. Jouw guilty pleasure

‘Een saucijzenbroodje van Bakkerij Wessels’, bekent Saskia. Jan-Willem: ‘af en toe een sigaar roken’.

8. Favoriete winkel

Saskia: Kaaswinkel ‘de Brink’ van Wim Maassen en van den Brink en zijn zoon Robert-Jan.

9. Wat zou je doen met één miljoen?

Jan-Willem: ‘Ik zou het geld houden en het geld opsouperen om te leven zonder financiële druk.’ Hij zou (vrijwilligers)werk gaan doen om iets voor zijn medemens te kunnen betekenen. Saskia sluit zich daarbij aan: ‘Ik zou dan vrijwilligerswerk gaan doen bij Humanitas, in de schuldhulpverlening, of de administratie doen van mensen die dit moeilijk vinden.’

10. Wat is je toekomstdroom?

Tiny en zelfvoorzienend wonen in het groen: eenvoudig leven, zonder gasaansluiting en met een goede accu om zelf opgewekte stroom mee op te slaan. Daarnaast zo min mogelijk gebruik maken van apparaten of technologie.

11. Mooiste huis in het Havenkwartier?

‘Het ‘beton-look’ huis op de Mr. H.F. de Boerlaan 125 van Jochem en Marion’, zeiden Saskia en Jan-Willem in koor. Vooral het stoere, industriële uiterlijk trekt hen aan, en de ‘tiny’ opzet.

12. Waarom Havenkwartier?

‘We vinden het ontzettend leuk om tussen industrieel erfgoed te wonen’ zegt Jan-Willem. ‘Met de binnenstad nog binnen handbereik’, voegt Saskia toe.

13. Favoriete plek in de wijk?

Het bankje op de kade, bij mooi weer zit je daar heerlijk bij de haven.

14. Fijnste plek in het pand?

De keuken. Vooral omdat deze helemaal bovenin het huis is, met een prachtig uitzicht op de haven aan de ene kant en de Lebuïnuskerk aan de andere kant.

15. Onmisbaar in het Havenkwartier?

De diversiteit: studenten, ondernemers, wonen en werken, mensen van alle leeftijden.

16. Grootste ergernis?

Het afval.

17. Die mag wel in de wijk komen wonen.

Een cabaretier of acteur, zoals Martine Sandifort, Eva Crutzen of de drie mannen van Jiskefet.

18. Jullie bijdrage aan het Havenkwartier?

Saskia heeft een hele tijd het beheer van de website van het Havenkwartier gedaan en de maandelijkse nieuwsbrief gemaakt. Jan-Willem heeft de interviews voor de rubriek ‘Maak kennis met…’ gedaan.

19. Hoe ziet jullie ideale Havenkwartier eruit?

Saskia: ‘Dat is het al!’

Gepubliceerd op: 28 november 2022