Skip to Content

Op stap met Wandelinge

Als bewoner van ‘De Binnentuin’ in het Havenkwartier zie ik regelmatig groepjes mensen langslopen die even een blik komen werpen in onze mooie gemeenschappelijke tuin. Veel van deze groepjes staan onder leiding van Inge Hospers. Onder de naam Wandelinge begeleidt ze verschillende wandelingen, in en om Deventer. Zoals bijvoorbeeld de steegjeswandeling, de buitengewone natuurwandeling én de streetartwandeling.

Op donderdagavond 16 juni gaf Inge speciaal voor bewoners van het Havenkwartier een wandeling langs de diverse uitingen van Street Art die deze omgeving rijk is.

De tocht startte bij PUNT. Als buurtbewoners kennen we natuurlijk allemaal de kleurrijke muurschildering van Eelco van den Berg oftewel I am Eelco. Met onder andere de kat en de vos en het kopje dampende koffie. Veel van de motieven verwijzen naar de geschiedenis van het Havenkwartier en de huidige functie van het gebouw. Zo is de man met de pet, helemaal rechts in beeld, een herinnering aan de vele havenarbeiders die vroeger in het Havenkwartier in touw waren. Zelf heb ik overigens altijd gedacht dat het Egbert moest voorstellen, de sympathieke mede-eigenaar van PUNT en eigenaar van Egbert.EGD, die ik persoonlijk nog nooit zónder pet heb gezien.

Maar wat is Street Art nu eigenlijk? Al pratend kwamen we eruit dat Street Art een link heeft met graffiti, alleen is graffiti doorgaans illegaal aangebracht.  Dat is bij Street Art meestal niet het geval: sterker nog, vaak is het in opdracht gemaakt. Street Art kan allerlei vormen hebben. Vaak zijn het muurschilderingen, maar ook allerlei andere artistieke toevoegingen aan straatmeubilair zijn mogelijk, zoals de kleurrijke kinderlaarsjes aan de pootjes van een prullenbak die we onderweg tegenkwamen.

We liepen via de binnentuin langs de Mr. H.F. de Boerlaan en kwamen daar Mr. H. F. De Boer zelf tegen, in zwart en wit uitgevoerd door Egbert.EGD.

Even verderop konden we nog net de muurschildering ‘Wij vermenigvuldigt de kracht van ik’ meepikken. Het werk, gemaakt door Hedy Tjin, herinnert aan het Hanzeverleden van Deventer en geeft tegelijkertijd een boodschap mee aan het heden. Nog geen week later werd de muur waarop deze schildering was aangebracht gesloopt. Een lot dat helaas wel meer Street Art uiteindelijk beschoren is. Dit werk werd 1,5 jaar geleden aangebracht in het kader van de nieuwe kanon van Nederland bestaan van Deventer. Maar het zou oorspronkelijk slechts een half jaar te zien zijn, dus dat viel alweer mee.

Het werd een gezellige zomeravondwandeling. We wandelden al keuvelend langs het  Senzora-complex. Even verderop in het Sluiskwartier stonden we stil bij de muurschildering naast de Wilhelminabrug. Ook dit werk heeft te maken heeft met het 1250-jarig bestaan van Deventer. Schepen en nijvere mannetjes verwijzen naar de haven die hier ooit lag.

En daar vlakbij de muurschildering van Will-Yoow die gemaakt werd ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid. De muurschildering werd midden in de coronatijd gemaakt, ironisch genoeg juist toen iedereen thuis in lockdown zat. Als knipoog naar deze tijd werd het coronavirus op de muur verwerkt.

Via het Pothoofd liepen we terug naar het Havenkwartier. Bij De Zwarte Silo gingen we nog even naar binnen. Formeel kun je dit misschien geen Street Art noemen, maar op de muur is wel een bijzonder portret te bewonderen van een schipper of is het toch de eigenaar van De Zwarte Silo? Zeer de moeite waard om hier even binnen te gaan kijken.

Natuurlijk stonden we ook nog even stil bij de schipper, de uit hun wetsuit stappende zebra’s en de adelaar in het Havenkwartier. De route eindigde waar hij ook begon, bij PUNT.

Het was leuk om zo door onze eigen woonomgeving te lopen en Street Art te bekijken die wij als bewoners van het Havenkwartier allemaal wel eens gezien hebben, maar waar we misschien niet altijd zo bij stil hebben gestaan. Het was een boeiende wandeling.
Dankjewel Wandelinge!

Tekst: Tine Zevenhuizen

Gepubliceerd op: 3 juli 2022