Skip to Content

Transformatie van Machinefabriek Eysink

door Albert Dedden en Paul Keizer.

Op 8 maart 2013 ging machinefabriek Eysink over in handen van de Space Cowboys en we hebben sinds die tijd niet stilgezeten. Er is direct een begin gemaakt met de sloop van de inpandige bovenwoning en vervolgens zijn we aan de slag gegaan met de inbouw van een nieuwe inrichting met veel glas, licht en een ruime overlegruimte, waar ook gegeten kan worden.

Er is veel aandacht besteed aan de inbouw van een duurzaam pellet verwarmingssysteem met buffervat, radiatoren. Dit systeem wordt later gecombineerd met zonnepanelen. Een noodzakelijk systeem omdat er ca. 500 kubieke meter verwarmd moet worden, zowel de boven- als benedenverdieping. Op de bovenverdieping is ook het magazijn gebouwd, hier zijn alle materialen en gereedschappen nu makkelijk bereikbaar.  Een deel van onze oude werkruimte, was onderdeel van het aangrenzende pand 21155 is inmiddels verkocht, dus er moest wat anders terugkomen.

In de benedenruimte is een groot deel van het oude plafond verwijderd (ook op de bovenverdieping). Er is een vide gemaakt vlak voor de ingang aan de Mr H.F. de Boerlaan en hierdoor worden nu de mooiste kwaliten van het pand zichtbaar. Robuust, helder en toch elegant. We kijken rechtstreeks naar het balkenplafond en zien de stalen liggers die het pand als het ware bij elkaar houden. In feite wordt de fabriek teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat, een industriële tent.

Omdat het een groot  ruim pand is, was het voor ons wel duidelijk dat we moesten investeren in niet alleen een duurzaam energiesysteem, maar dat er ook een keuze gemaakt moest worden wat we met de enorme hoeveelheid ramen gaan doen. Weinig keus… dubbelglas erin en daar merken we direct effect van. De warmte blijft binnen en er komt weinig geluid van buiten. Beneden en boven zijn alle ruiten vervangen en op dit moment staan de nieuwe kozijnen voor de grote hal klaar om binnenkort geplaatst te worden.

Op 5 april a.s. bent u van harte welkom om zelf een kijkje te nemen in de oude machinefabriek om ondermeer ons kluswerk te bewonderen.

Gepubliceerd op: 12 maart 2014