Skip to Content

Twee eigenwijze initiatieven vinden elkaar

NachtExpo en De Perifeer gaan vanaf augustus op projectbasis samenwerken. Beide initiatieven zijn gevestigd in Deventer en inhoudelijk vinden zij elkaar op het snijvlak van beeldende kunst en avontuurlijke muziek.

NachtExpo is een kunstenaarsinitiatief van Bart Koldewee & Aalt van de Glind aan de Handelskade in Deventer; een etalage-tentoonstellingsruimte die elke nacht te bezoeken is aan de buitenzijde van het pand. De Perifeer is een kunstenaarsinitiatief van Harco Rutgers in het Havenkwartier van Deventer; een platform voor muziek, kunst, performance en experiment, met een intiem podium in Harco’s eigen atelier. De Perifeer beperkt het programma niet tot de eigen locatie, maar betrekt ook regelmatig andere podia, organisaties en festivals in de programmering.

Ook naar deze nieuwe samenwerking wordt door Harco Rutgers reikhalzend uitgekeken: “Ja, ik smul dus echt enorm van de tentoonstellingen van NachtExpo en voel een duidelijke verwantschap met mijn eigen programmering, ook al ligt bij NachtExpo de focus veel meer op beeldende kunst dan bij De Perifeer. Met name waar beeldende kunst en muziek elkaar kruisen, lag deze samenwerking zo ontzettend voor de hand.”

De eerste samenwerking is in augustus een feit. ‘Snackbar the Ambassador’ is het alter ego van transdisciplinair kunstenaar Matthias König (Den Haag), die muziek, performance en beeldende kunst met elkaar verweeft. Op uitnodiging van De Perifeer en NachtExpo exposeert hij de hele maand augustus nieuw werk in de etalage van NachtExpo en geeft hij op zondagmiddag 29 augustus een afsluitend concert; een terugblik op zijn recent uitgebrachte 7” single ‘Iedere Dag Vakantie’ en alvast een voorproefje op zijn aankomende LP ‘Komkommertijd’. Beide uitgaven komen uit bij het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec.

“Deze samenwerking geeft ons een enorme impuls.’’ Aldus Aalt van de Glind & Bart Koldewee. “We kijken al jaren met veel bewondering naar de activiteiten van Harco Rutgers en vinden het fantastisch om nu de krachten te bundelen. Samen met de Perifeer willen we een aantal grenzen onderzoeken en verleggen. Daarmee willen we doelbewust een bijdrage leveren aan het Deventer kunst- en cultuurklimaat. Dit belooft een mooi feest te worden!’’

Meer informatie:
https://perifeer.org/agenda/matthias-konig-aka-snackbar-the-ambassador-expo-concert/
https://escrec.bandcamp.com/album/iedere-dag-vakantie

https://www.facebook.com/NachtExpo

Gepubliceerd op: 26 juli 2021