Skip to Content

Waarom creatieven elkaar graag opzoeken

Yosha Wijngaarden heeft de 5e (!) Boekman Dissertatieprijs gewonnen. Ze analyseert en beargumenteert uitgebreid waarom creatieven elkaar graag opzoeken en in elkaars omgeving werken. Broedplaatsen en werkplekken zoals het Havenkwartier zijn toonbeelden van dit soort plekken.

Het lijkt soms vechten tegen de bierkaai: veel broedplaatsen zien hun gebleken succesformule vaak snel verbleken door onvermijdelijke vormen van ‘gentrification’. Niettemin gaat er een sterke verbindende kracht uit van toffe plekken als het Havenkwartier. Ze geven immers altijd ook een extra slinger aan de aantrekkingskracht van de omringende stedelijke agglomeraties: Deventer is vooral ook door het succes en de groei van het Havenkwartier als creatieve hotspot een nog populairdere werk- en woonplaats geworden.

Yosha Wijngaarden legt uit waarom makers elkaars nabijheid koesteren en er extra inspiratie uit halen. Afgeleide conclusie: ook Deventer doet er mee dus goed aan te blijven investeren in de creatieve dynamiek van een plek als het Havenkwartier. Elke in de creatieve sector, kunst en cultuur geïnvesteerde euro geeft inmiddels aantoonbaar ook een extra boost aan de lokale economie. En door elkaars omgeving optimaal te kunnen benutten profiteren ook makers, kunstenaars en andere creatieven en slimme designers, ontwerpers en adviseurs daar in mee.

Meer informatie: www.ru.nl. De publicatie kun je downloaden via epub.eur.nl.

 

Gepubliceerd op: 3 juli 2022