Skip to Content

WILLIE keert terug van nooit weggeweest

WILLIE is een collectief van kunstenaars en creatieven die in verschillende disciplines werkzaam zijn en zich gezamenlijk vanuit hun eigen cultureel ondernemerschap inzetten voor een hoogkwalitatief cultureel programma in Deventer. De kracht van WILLIE is dat zij meerdere kunstvormen en subculturen aan elkaar verbindt, stimuleert en zichtbaar maakt aan een breder publiek. WILLIE is de vitale ondergrond en voedingsbodem van de culturele sector in Deventer.

WILLIE verhuisde ongeveer vijf jaar geleden van het IJsselhotel naar het Havenkwartier en stond daarmee aan de oorsprong van de huidige ontwikkelingen in Havenkwartier Deventer. De leden van deze groep hebben zich de afgelopen jaren vooral op de eigen beroepspraktijk gericht, waardoor WILLIE als collectief op een laag pitje is komen te staan.

Toch is het merendeel (80-90%) van de publieksactiviteiten die de afgelopen vijf jaar in het Havenkwartier hebben plaatsgevonden, (mede) georganiseerd door mensen uit deze voormalige WILLIE-groep. Een paar sprekende voorbeelden zijn het Slowlands festival, PIKNIK, de ass-crack stage-hack concerten, uiteenlopende tentoonstellingen, de knallende oud&nieuw feesten, Valse Start, Hete Haven, Culture Trail, The Incident Room, Havenkwartier Openingsfestival, MOMI-fest, de HK Bazaar en het ~DIF festival.

Nu de gebiedsontwikkeling van het Havenkwartier op gang komt en de daaraan voorafgaande periode medio 2012 eindigt, lijkt dit voor WILLIE een geschikt moment om te hergroeperen en in het gat te springen wat dreigt te ontstaan. De gemeente heeft de ambitie uitgesproken om de publieksruimtes en het bijbehorende culturele programma in het vmDavo gebouw zo mogelijk te behouden en WILLIE ziet zichzelf als een uitermate geschikte partij om dit te realiseren.

Om dat te bewijzen (en omdat ze er gewoon heel erg veel zin in hebben) beginnen ze maar alvast… zijn jullie er klaar voor? Deze groep gaat vanaf nu hun gezamenlijke kwaliteiten inzetten om elke vrijdag en zondag op vaste tijden geopend te zijn en op die dagen een boeiend programma te bieden (zoals jullie van ze gewend zijn). De zaterdag zal in eerste instantie voornamelijk gereserveerd zijn voor incidentele programmering, al dan niet in samenwerking met andere partijen.

Aanstaande vrijdag 26 augustus vindt de eerste officiële WILLIE activiteit plaats in het vmDavo gebouw in het Havenkwartier, waar het interieur momenteel een ingrijpende WILLIE make-over ondergaat. Singer/songwriter Jonas David komt met zijn band uit Duitsland om op te treden en voorzichtig de start van een nieuw WILLIE tijdperk te markeren.

Meer informatie vind je op de kersverse WILLIE website: www.podiumwillie.org.

Gepubliceerd op: 22 augustus 2011