Skip to Content

Oplevering 1e bouwwerk Lucy in the Sky

Deventer bereidt zich voor op de onvermijdelijke komst van Lucy in the Sky! Komende maanden worden in het Havenkwartier vreemde bouwwerken geplaatst. Kunstwerken die gebruikt gaan worden als 1-kamerhotels… De eerste Lucy heet Lucy Cube en wordt 15 januari met een binnenvaartschip het Havenkwartier Deventer binnengevaren en om 14 uur bovenop de oude vultrechter geplaatst in aanwezigheid van wethouder Robin Hartogh Heys.

Lucy in the Sky is een initiatief van kunstenaars Albert Dedden en Paul Keizer (Spacecowboys), ontwerper Timo Bralts (Bestwerk) en organisator Guido de Vries. Zij hebben drie teams van architect en kunstenaar samengesteld en de opdracht gegeven een ‘1-kamerhotel’ te ontwerpen waarin kunst en architectuur samensmelten. De eerste hotelkamer is Lucy Cube, een ontwerp van kunstenaar Rob Sweere en MuldersvandenBerk Architecten. Lucy Cube is een witte kubus bovenop de oude vultrechter en 2 kleinere zwarte kubussen op de kade. Het biedt ruimte voor 2 personen die vanuit de Cube een uniek uitzicht hebben op het havenkwartier.

De ontwerpers
Monumentaliteit is een van de kenmerken in het werk van zowel beeldend kunstenaar Rob Sweere als de architecten Joost Mulders en Chris van den Berk. Wie overnacht in de Lucy Cube zal zich dan ook onderdeel voelen van een monumentaal kunstwerk. De ontwerpers maken van de vultrechter, die jarenlang een essentiële schakel was in de overslag van goederen en die na het stilvallen van die bedrijvigheid door oxidatie langzaam wegkwijnde, een nieuw en sprankelend beeldmerk voor het Havenkwartier.

Lucy Cube in progress!
Op verschillende plaatsen in Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan de eerste Lucy in the Sky. De zwarte kubussen worden in het atelier van Rob Sweere in Arnhem gemaakt, de grote witte Cube staat in houtskelet in een werkplaats in Elst. En terwijl in het Textielmuseum in Tilburg het kleed (ontwerp: Annemiek Pruijt) voor op het bed wordt geweven, wordt in het Havenkwartier door Fons Snelder de vultrechter gereed gemaakt voor de plaatsing op 15 januari.

Binnenvaartschip
De Lucy Cube zal 15 januari over de IJssel op een binnenvaartschip van Arnhem naar Deventer komen en het Havenkwartier Deventer binnenvaren. Om 14 uur wordt de witte kubus bovenop de vultrechter van de oude grijze en zwarte silo’s in het Havenkwartier Deventer gehesen. Wethouder Robin Hartogh Heys zal hier bij aanwezig zijn. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Een nacht om nooit te vergeten…
Na plaatsing wordt nog 2 weken gewerkt aan de Cube om hem gebruiksklaar te maken. Eenmaal gereed zal op 31 januari de Lucy in gebruik worden genomen door de eerste gasten. Op deze dag zal vanaf 17 uur een speciale winter editie van Lucy Lust (feest met eten, drinken en muziek op het Havenplein!) plaatsvinden om te vieren dat de 1e Lucy gereed is.

Datum: 15 januari 2014
Tijd: 14:00
Entree: gratis!
Locatie:

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda