Skip to Content

Smartlab Lezing: Chloé Rutzerveld

Op dinsdag 23 december om 20:00 uur vindt in het Smartlab in het Havenkwartier een lezing plaats door Chloé Rutzerveld. De lezing gaat over een innovatieve manier van voedselproductie door middel van 3D-printers. De eerste Smartlab lezing wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Food for Thought’ van het Kunstenlab, een groepstentoonstelling met installaties, video’s en schilderijen rond het thema voedsel.

Tegenwoordig wordt ons voedsel niet meer alleen verbouwd of gekweekt maar komt het uit bioreactoren of zelfs uit 3D-printers. Deze nieuwe technologieën beïnvloeden de logistieke en culturele aspecten van ons voedsel en maken het mogelijk om compleet nieuwe, gezonde én duurzamere etenswaren op de markt te brengen. Het project Edible Growth van Chloé Rutzerveld is hier een voorbeeld hier en slaat de brug tussen nieuwe productiemethodes en traditionele voedselteelt.

Edible Growth
Chloé Rutzerveld gebruikt in het project Edible Growth een technologie om natuurlijke processen te optimaliseren. Meerdere lagen, waaronder een basismateriaal, een eetbare voedingsbodem, zaden, sporen en gist, worden geprint volgens een aanpasbaar 3D-bestand. Hierna beginnen natuurlijke processen zoals fotosynthese en fermentatie . Binnen vijf dagen zijn de plantjes en paddenstoelen volgroeid en is de vaste kern geleidelijk veranderd in een vloeistof. Terwijl het product groeit wordt de structuur, geur en smaak steeds intenser. De consument kan dan zelf bepalen op welk moment hij het product oogst en nuttigt. Deze nieuwe manier van voedselproductie die natuur, technologie, wetenschap en design met elkaar verbindt, zal naar verwachting de gehele voedselketen aanzienlijk verkorten en de consument dichter bij het voedsel brengen.

Chloé Rutzerveld
Chloé Rutzerveld studeerde industrieel ontwerpen in Eindhoven en werkt momenteel als “Food and Concept designer”.
Haar passie voor koken en voedsel en haar fascinatie voor natuur zijn de drijvende krachten achter haar werk. Zij gebruikt voedsel als medium om communicatie en discussies te starten over sociale, culturele en wetenschappelijke onderwerpen.

Datum: 23 december 2014
Deur open: 19:30 uur
Tijd: 20:00
Entree: gratis!
Locatie: Hoofdkantoor IJsselbiënnale

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda